Sivrihisar Yemekleri

– SİVRİHİSAR YEMEK KÜLTÜRÜ –

sivrihisar yemekleri - Sivrihisar Yemekleri

Mutfağımızdaki özellik; yalnız karnı doyurmak için değil; el emeği göz nuru pişirilen o yemeği ağız tadı ile yemektir.

Ninelerimiz ve analarımızdan yıllardır; günümüze kadar İntikal eden ve vasfını hiç kaybetmeyen o leziz yemeklerimizi gençlerimize tanıtmak ödevi bizlere düşmektedir. O nedenle bu kitapçığı; evlerimizde pişirilen her yemeğin değil de; sadece yöremize has olanlarından bahsetmeyi uygun buldum.

Sivrihisar’da büyümüşseniz veya; Kasabamız dışında ve hatta ondan; çok uzaklarda yaşasanız bile; yöremizin o özel tat ve nefasette olan yemeklerimizin rüyalara nasıl girdiğini çok iyi bilenlerdenim.

Kitap; hemşerilerimizden bir gurup Ana’nın görüş ve tecrübelerinden istifade ile hazırlanmıştır. Genelde; mutfaklarımızda; yemeklerimiz (el terazi – göz mizan usulü) ile pişirilmekte olduğu hepimizce malumdur.

işte burada; imkânlar nispetinde, tecrübeli eller bu defa yemekleri ölçülü hale getirmeye çalıştılar. Bu ölçüler bir fikir verir kanaatindeyim. Artık incelikleri kendi özverimize bağlıdır.

Her ne kadar Radyo – Gazete ve Televizyonlarda; her gün değişik tarife ve görünümde yemekler mutfaklarımıza girmekte ve sofralarımızı süslemekte ise de; ve hatta (İtalya, Çin, Meksika) gibi değişik dış ülkelerin yemekleri de eklenince; sofralarımıza; ağız ve damak tadımız değişiverdi.

Ancak; Sivrihisar’ımızın o güzel tat ve lezzette yöremize has yemeklerimizin yeri başkadır içimizde… Sanki nefasetinde gizlidir ninelerimizin ruhu ve elleri…

İşte bu samimi duygularla takdim edilmiştir gençlerimize.

Bu kitabın hazırlanışında; yardımlarını esirgemeyen sayın hemşehrilerime ve bana manevi destekte bulunan eşim Diş Tabibi Zehra Kılıçal’a, akraba ve dostlarıma. Ve kitabın basımında azamî gayret sarf eden Sayın Sivrihisar Demeği Ankara Başkanı Dr. Kasım Ünalan ile onun şahsında idare heyeti mensuplarına, ayrıca Makine Yüksek Mühendisi Ziya Kandilci’ye teşekkür ederken; Bereketiniz bol, sofranız zengin olması dileklerimle en derin saygılarımı sunarım.

Nisan 2004, Ankara
Op. Dr. Mustafa Kılıçal

SİVRİHİSAR YÖRESİNE AİT MAHALLİ YEMEK ÇEŞİTLERİ ve TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN >

* * *

SİVRİHİSARIN ÜNLÜ YEMEKLERİ kitabının derlenip, basımını sağlayan, dost ve hemşehrilerimize armağan edilmesine vesile olan, Sivrihisar Eğitim Vakfı ve Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet ATAÇ’a Şükranlarımızı Sunarız. Haziran 2013

yemekler kitabi - Sivrihisar Yemekleri

01 Eylül 2014
82 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?